Monday, August 11, 2014

List Barang Newborn Baby

Assalammualaikum..

Hai! Hari ni rasa rajin nak update blog and terasa nak share keperluan newborn baby. untuk yang first time nak jadi mak tu sure excited kan. hihi. faham sangat. kita yang dah nak masuk second baby ni pun excited manjang. Baby baru nak masuk 4 bulan dalam perut ni, tapi aku dah start lah survey mana-mana yang patut.

And memandangkan yang ni second baby so sikit sebanyak pengalaman masa memula jadi mak-mak dulu sangat membantu. hihi.

Banyak benda-benda basic dah ada and dapat lah berjimat sikit. Tapi, memandangkan masih tak tahu lagi jantina anak yang kedua ni, so just ambil langkah berjaga-jaga  je lah. kalau bab nak beli baju tu makesure ambil yang dwisex.

Untuk ibu-ibu baru, ni antara list baby newborn yang diperlukan. Good luck uolss.

Clothing:

1) Baju- Lengan Pendek - 8
2) Baju- Lengan Panjang - 6
3) Romper - 2
4) Seluar- Pendek - 8
5) Seluar- Panjang - 6
6) Sarung Tangan - 5
7) Sarung kaki - 5
8) Baby Bip - 2
9) Sapu Tangan - 3
10) Barut - 10
11) Topi

Diapering:

1) Napkin - 1 pek
2) Lampin Pakai Buang - 2 pek
3) Diaper Wipes - 2 pek
4) Safety Pin
5) Changing Mat
6) Nappy Liner
7) Berus Lampin
8) Baldi Untuk Napkin
9) Beg Untuk Diapers
10) Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi

Baby Care & Grooming:

1) Bedak Bayi
2) Losyen Bayi
3) Minyak Bayi (Baby Oil)
4) Tisu
5) Sikat
6) Putik Kapas (Cotton Bud)
7) Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8) Nasal Aspirator (untuk selsema)
9) Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh -(biasa dibekal oleh pihak hospital)
10) Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11) Termometer
12) Vicks
13) Minyak Telon
14) Syringe for Medicine
15) Cotton Balls

Nursering:

1) Selimut
2) Bedding set
3) Play Pen / Katil Bayi
4) Mainan untuk Play Pen / Katil
5) Kelambu
6) Bakul Baju Kotor
7) Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8) Bakul Baby (Simpan Baby Care)

Feeding:

1) Botol saiz S - 2
2) Puting Botol Susu - 2
3) Bottle Sterilizer
4) Berus Pembersih Botol
5) Penyepit Botol
6) Sterilising Tablet
7) Nipple Cream
8) Nursing Pad Washable - 2
9) Nursing Pad Disposal - 1 kotak
10) Breast Pump
11) Nursing Pillow
12) Nursing Bra
13) Termos

Travelling:

1) Beg Bayi
2) Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3) MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4) Infant Carrier

Bathing:

1) Tuala
2) Besen Mandi
3) Syampu
4) Sabun Mandi
5) Span
6) Gayung

Extra:

1) Penyangkut Baju Berklip
2) Permainan Bermuzik
3) Bumbo Seat
4) Baby Gym
5) Stroller / Jogger
6) Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7) Car seat
8) Album
9) Beg Bayi
10) Baby Sling
11) Nursing Cover
12) Nursing Clothes / Wear

Panjangkan list? tapi sebenarnya banyak kehendak dari keperluan. tapi depends pada masing-masing. kalau mampu boleh lah sediakan semmua. pada yang kurang kemampuan, utama kan keperluan. And soal bila nak beli? sebenarnya terpulang pada individu. Ada orang kata tak elok siap awal-awal. tapi untuk kita yang sederhana ni rasanya tak salah kalau beli sikit-sikit. Nak beli sekali hadap memang rabakk poket. Ada orang suka kumpul duit and beli sekali harung bila dah nak dekat due. Tapi for me, better beli time expo baby atau jualan gudang. dapat lah jimat sikit. ;)

No comments: